Tekst alternatywny
  • BIP
  • FACEBOOK
  • STRONA STARTOWA
  • OGŁOSZENIA
  • KONTAKT
  • PLAN LEKCJI
  • E-DZIENNIK
  • O NAS
  • R.O.D.O.
  • W.P.E.
  • ARCHIWALNA
  1. Jesteś tutaj:  
  2. Start
  3. PROGRAMY UNIJNE

INFORMACJE DLA:

  • KANDYDATÓW
  • UCZNIÓW
  • RODZICÓW
  • NAUCZYCIELI

OSIĄGNIĘCIA

  • STYPENDYŚCI

POMOC PEDAGOGICZNO - PSYCHOLOGICZNA

  • PEDAGOG SZKOLNY
  • PUNKT KONSULTACYJNY WSPARCIA PSYCHOLOGICZNO-PEDAGOGICZNEGO

ORGANIZACJA ROKU SZKOLNEGO

  • 2022/2023

SZKOLNI SPORTOWCY

  • AKTUALNOŚCI SPORTOWE
  • SEKCJE SPORTOWE

SZKOLNE KOŁA

  • KOŁO PCK
  • WOLONTARIAT
Bezpieczeństwo w szkole
BEZPIECZEŃSTWO W SZKOLE

PROGRAMY DOFINASOWANE Z BUDŻETU UNII EUROPEJSKIEJ


"KOSMICZNI HOTELARZE"

„SZKOLNY PUNKT INFORMACJI TURYSTYCZNEJ KLUCZEM DO ROZWOJU TURYSTYKI TARGOWO-KONGRESOWEJ I PROZDROWOTNEJ”

„DOBRY START 2.0”

"WYMIAR MIĘDZYNARODOWY W KSZTAŁCENIU ZAWODOWYM"

"HOTELARZE PRZYSZŁOŚCI"

"DOBRY START"

"PO WER KADRA"

 

Podkategorie

"KOSMICZNI HOTELARZE"

Koniec roku przyniósł Regionalnej Organizacji Turystycznej Województwa Świętokrzyskiego bardzo miłą niespodziankę.
W związku z wygenerowaniem oszczędności w Poddziałaniu 8.5.1 "Podniesienie jakości kształcenia oraz wsparcie na rzecz tworzenia i rozwoju CKZiU" złożony i pozytywnie oceniony projekt ROT pt.: "Kosmiczni hotelarze" został dofinansowany
Negocjacje przebiegły pozytywnie i jeszcze w tym roku zostanie podpisana umowa .
Projekt realizowany będzie od 1 stycznia do 31 grudnia 2022 roku, a jego budżet to 1 310 736,00 zł. Obejmuje on 2 szkoły: Zespół Szkół Ekonomicznych w Kielcach oraz Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Busku-Zdroju. Oprócz tradycyjnych szkoleń oraz doradztwa nowością w skali regionu będzie zakupienie sprzętu do obsługi powstałych w projekcie pracowni wirtualnych: komputery, gogle, manipulatory oraz oprogramowanie VR i AR. Powstaną również narzędzia rozszerzonej rzeczywistości AR dzięki którym zostaną stworzone modele sprzętu występującego na stanowisku pracy i będą one mogły być analizowane przy użyciu telefonów komórkowych i tabletów.

REGULAMIN PROJEKTU
FORMULARZ REKRUTACYJNY DLA NAUCZYCIELA

FORMULARZ REKRUTACYJNY DLA UCZNIA

„Dobry start 2.0”

Od stycznia 2020 roku w Zespole Szkół Technicznych i Ogólnokształcących im. Kazimierza Wielkiego w Busku - Zdroju realizowany jest Projekt „Dobry start 2.0" współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Świętokrzyskiego na lata 2014-2020, Oś Priorytetowa 8. Rozwój edukacji i aktywne społeczeństwo, Działanie 8.5. Rozwój i wysoka jakość szkolnictwa zawodowego i kształcenia ustawicznego, Poddziałanie 8.5.1. Podniesienie jakości i kształcenia zawodowego oraz wsparcie na rzecz tworzenia i rozwoju CKZiU.

Realizacja Projektu będzie trwała do 30.09.2021 r.
W miesiącu lutym 2020 roku rozpocznie się rekrutacja kandydatów do Projektu, która obejmie uczniów klas drugich i trzecich technikum.

Uczniowie klas 2 i 3 technikum zainteresowani udziałem w projekcie Dobry start 2.0, mogą pobrać druki dokumentów, wypełnić drukowanym pismem i złożyć w sekretariacie szkoły:

  1. DEKLARACJA UCZESTNICTWA W PROJEKCIE UCZNIA/UCZENNICY
  2. FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY DO PROJEKTU UCZNIA/UCZENNICY
  3. OŚWIADCZENIE UCZESTNIKA PROJEKTU

Wymiar międzynarodowy w kształceniu zawodowym

POWER-KADRA

HOTELARZE PRZYSZŁOŚCI

Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Świętokrzyskiego rozpoczęła we wrześniu 2018 r. realizację projektu pn.: HOTELARZE PRZYSZŁOŚCI dofinansowanego ze środków Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Świętokrzyskiego na lata 2014-2020 dla Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach poddziałania 8.5.1 Podniesienie jakości kształcenia zawodowego oraz wsparcie na rzecz tworzenia i rozwoju CKZiU. Projekt Dofinansowany W 95% (Pozostałe 5% to wkład własny w postaci sal lekcyjnych).

Okres realizacji projektu: 01.09.2018 – 31.08.2020

Budżet projektu: 1 782 745,20 PLN
Wkład własny: 96 000,00 zł
Kwota dofinansowania: 1 686 745
,20 zł

CEL PROJEKTU:

Celem projektu jest podniesienie jakości i atrakcyjności kształcenia zawodowego w kontekście zatrudnienia uczniów szkół zawodowych województwa świętokrzyskiego oraz zdobycie wiedzy, umiejętności i pierwszego doświadczenia zawodowego u 200 uczniów. Dwie takie szkoły kształcące w dziedzinie technik hotelarstwa zostaną doposażone w nowoczesne pracownie hotelarskie i gastronomiczne.
Ich uczniowie wezmą udział w szkoleniach zawodowych, doradztwie oraz w kursach z kompetencji kluczowych. 30 % z nich, tj. 80 uczniów weźmie udział w płatnych stażach u pracodawców świętokrzyskich. 20 nauczycieli uzupełni wiedzę w zakresie ICT w przedmiotach zawodowych.

Wsparciem zostanie objętych 200 uczniów i 20 nauczycieli z 2 szkół woj. świętokrzyskiego:

  1. Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących z Buska-Zdroju - 110 osób,
  2. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 z Jędrzejowa - 110 osób,

Szczegółowa diagnoza potrzeb poprzedzająca przygotowanie wniosku oraz aktywne uczestnictwo szkół w przygotowaniu projektu są gwarancją wykorzystania środków unijnych zgodnie z indywidualnymi potrzebami poszczególnych placówek edukacyjnych.

Oferta doskonalenia zawodowego młodzieży skierowana jest wyłącznie na praktyczną stronę kształcenia, czego brakuje podstawie programowej kształcenia w zawodach. Wśród szerokiej oferty kursów zawodowych dla uczniów znalazły się między innymi szkolenia barmańskie, kelnerskie, język obcy w turystyce, obsługa gości niepełnosprawnych, obsługi gości targowo-kongresowych, obsługi recepcji i służba pięter, obsługi programów hotelowych, obsługa kasy fiskalnej, kelner-barista, ale też tak potrzebny kurs negocjacji, autoprezentacji i savoir-vivre w biznesie.

Młodzież dodatkowo otrzyma wsparcie w postaci indywidualnych sesji z trenerem biznesowym/coachem oraz spotkań z doradcą zawodowym.

Każda ze szkół w ramach wsparcia otrzyma doposażenie sal do zajęć zawodowych, w zależności od zapotrzebowania: sale gastronomiczne, hotelarskie, recepcyjne, powstanie też hotelowa jednostka mieszkalna.

Projekt pozwoli na podniesienie poziomu wiedzy świętokrzyskiej kadry nauczycielskiej, która będzie miała możliwość skorzystać z szkolenia w zakresie ICT w przedmiotach zawodowych z wykorzystaniem platformy e-learningowej ROTWŚ i Scholaris oraz wziąć udział w szkoleniu z zakresu obsługi gości targowo-kongresowych.

ZAKRES PROJEKTU:

  • Kursy zawodowe w zakresie hotelarstwa, gastronomii i turystyki;
  • Płatne staże zawodowe dla co najmniej 30% uczniów uczestniczących w projekcie;
  • Doposażenie szkoły w pracownie zawodowe niezbędne do realizacji zajęć szkolnych, zgodne z wytycznymi KOWEZiU, do 30% wartości wsparcia dla szkoły;
  • Indywidualne sesje z trenerem biznesowym/coachem oraz zajęcia z doradztwa zawodowego dla młodzieży
  • Szkolenia dla nauczycieli w zakresie ICT w przedmiotach zawodowych z wykorzystaniem platformy e-learningowej ROTWŚ oraz Scholaris.

DOBRY START

Projekt „Dobry start” współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Świętokrzyskiego na lata 2014-2020, Oś Priorytetowa 8. Rozwój edukacji i aktywne społeczeństwo, Działanie 8.5. Rozwój i wysoka jakość szkolnictwa zawodowego i kształcenia ustawicznego, Poddziałanie 8.5.1. Podniesienie jakości i kształcenia zawodowego oraz wsparcie na rzecz tworzenia i rozwoju CKZiU.

Tekst alternatywny
PROGRAMY RZĄDOWE
Tekst alternatywny
PROGRAMY UNIJNE
Tekst alternatywny
FILMY O NAS
Biblioteka
BIBLIOTEKA
Biblioteka
WIRTUALNA PLATFORMA EDUKACYJNA
Biblioteka
ELEKTRONICZNY OBIEG DOKUMENTÓW
Office365
OFFICE 365
WRÓĆ NA GÓRĘ
POWIAT BUSKI LINK DO STRONY
POWIAT BUSKI LINK DO STRONY
POWIAT BUSKI LINK DO STRONY
POWIAT BUSKI LINK DO STRONY
CENTRALNA KOMISJA EGZAMINACYJNA
OKRĘGOWA KOMISJA EGZAMICAJNA W ŁODZI
Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących im. Kazimierza Wielkiego w Busku-Zdroju.
ARCHIWALNA WERSJA STRONY
DEKLARACJA DOSTEPNOŚCI
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Design i wykonanie: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...